ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Няколко от най-често задаваните въпроси. Прегледайте ги, моля. Вероятно в отговорите ще намерите повечето от неща, които ви интересуват. За вскакава друга информация, която мога да ви дам, моля, не се колебайте да ме потърсите.

Информация

КЪДЕ СНИМАМ

КОГА

КОЛКО ВРЕМЕ

КАК...

Ползвате ли студио за снимките на новородени?

 

Аз предпочитам да правя естествени снимки в естествена среда. За новородените бебенца това е сигурната, позната среда и уютът на вашия дом. Там нямаме ограничения откъм време, всичко необходимо за хранене и грижа за бебето ви е под ръка, нямате допир до чужди хора и непозната среда. Снимките отразяват личната атмосфера на дома, в който мъничето е започнало своя живот. Аз идвам при вас с подбрани аксесоари за бебешки снимки. Използвам основно естествена дневна светлина. След като се свържете с мен ще ви изпратя един въпросник, който съдържа детайлно описание как да се подготвите за сесията, как протичат снимките, как ви ги предавам и т.н.

 

Къде се провеждат бременните и семейните сесии?

 

Ние търсим естествена среда и светлина. Ако времето позволява, независимо дали е лято или зима, най-хубавите снимки стават навън, в естествена среда, когато осветлението е най-красиво. Можем дори да отидем до по-отдалечена ваша любима локация, като в този случай има малък допълнителен разход за пътни. Също, много лични и красиви снимки могат да се получат във вашия дом или друг, интериор, който ви харесва.

 

Кога да запазим дата за фото-сесия?

Снимките на новородени се получават най-добре след изписването на бебенцето до 14-тия ден от раждането. Тогава малките спят продължително и непробудно, все още нямат колики и са много са гъвкави. Затова е на-добре да се свържете с мен преди раждането за да запазим ориентировъчна дата за снимки. Може сесията да се направи и няколко дни след това, но колкото по-рано, толкова по-добре се получават и запечатваме наистина най-първите моменти на мъничето. След първия месец от раждането вече е най-подходящо да изберете семейна “lifestyle” фотосесия. 

За бременна фотосесия най-подходящо време за снимки е между 31-36-та седмица. 

 

Може ли да ни направите фото-книга?

 

С удоволствие! Изключителна наслада, несравнима с разглеждането на дигиталните снимки, е да прелиствате красиви принтове на високо-качествен печат. Също, такъв албум може да бъде много ценен за подарък на близки и роднини. Ако искате да ви направим фотокниги, молим да ни го заявите преди снимките, за да го имаме предвид на сесията. Ще изберем заедно какъв тип и размер албум предпочитате. Дизайнът на фото-книгите се прави от нас, а вие имате възможност да направите промени преди да ги пуснем за печат. 

 

Как и кога ни предавате снимките?

 

Срокът за обработка и предаване е 30 работни дни. Разбира се, ако снимките са готови по-рано, ще ви ги предадем по-рано 🙂

При бременни, семейни фото-сесии, репортажни събития като кръщене – тава са приблизително 60-80 кадъра ако ползвате един фотограф и 100-130 кадъра, ако ползвате двама фотографи.

При снимките на новородени бебенца получавате около 30 кадъра (може и малко повече ако имаме и общи снимки със семейството). 

Тези бройки са само ориентировъчни за вас – като цяло нашата цел е качеството, а не количеството и ви предаваме всички хубави снимки, дори да са повече от посочените тук бройки. 

Предаваме ви снимките под формата на скрита галерия с избрани снимки в нашия сайт с парола. Към галерията има линк за сваляне на всички снимки в 2 резолюции – една, подходяща за разглеждане, за споделяне в социални мрежи и т.н. и една по-голяма резолюция, без воден знак, ако искате да принтирате снимките на хартия. Линкът и паролата са много удобни за изпращане и споделяне с близки и приятели.

 

Обработвате ли всички снимки?

 

Да. Всички снимки се обработват в Lightroom за цвят, експозиция и композиция. Една по-малка селекция с избрани снимки измежду всички снимки се обработват допълнително, ако има нужда, и във Photoshop за локални корекции – премахване на излишни елементи (ретуш), затъмняване и изсветляване на конкретни области. При новородените сесии се обработват допълнително във Photoshop 10 кадъра от цялата сесия.

 

Има ли нужда ли да запазим и втори фотограф?

 

Единствено сесиите на новородени бебенца се правят само от един фотограф – Ева.

При всички останали фотосесии, репортажни събития, кръщенета вторият фотограф изключително обогатява фото-историята. Инвестицията във втори фотограф е сравнително малка, спрямо ефектът, който се получава при снимките – не ще получите само повече кадри, но и различни гледни точки на един и същи момент, различни планове на снимане, могат да се уловят различни неща, които се случват едновременно (например при кръщене докато свещеникът потапя бебето, някой близък може да плаче), може да се ползва дрон за заснемане на локацията, ако е подходящо времето и мястото и т.н. Кадрите на двамата фотографи се подреждат хронологично, което придава филмов ефект на фото-историята.

Чие е авторското право на снимките и как можем да ги използваме?

Моля да ме разберете, че основната ми мотивация като фотограф е да мога да споделям стойностна фотография, с която се гордея, а не цената на фотосесията. Авторското право на фотографията е на фотографа.  Ако клиентите използват снимките в социални мрежи, молим да използвате снимките с водния ни знак, както и да ни тагвате като фотографи. Фотографът може да използва снимките за собствени рекламни цели (например в сайта си, за участие в конкурси, в професионалната си страница, в социалните мрежи и т.н.). Фотографът няма право да предоставя фотографията на трети лица за комерсиални цеи без съгласието на фотографираните. Клиентите нямат право да използват снимките с рекламна цел без писмено съгласие на автора. В случай, че клиентите искат фотографът да се откаже от авторското си право и да не публикува, нито да използва снимките за рекламни цели, то цената на отказа от авторски права е 100% от стойността на фотографските услуги или си запазвам правото да не поема ангажимент.

Ако в отговорите не сте намерили информацията, която ви интересува, моля - не се колебайте да ме потърсите. Ще съм щастлива да мога да ви отговоря.

Пишете ми:

Изпратете